fbpx

El proper diumenge 10 de gener al Pavelló nou de La Roca del Vallès podrem gaudir d'una jornada esportiva on l'handbol i la solidaritat s'uniran a favor de la lluita contra el Càncer Infantil, a través del projecte Polseres Candela. Les Candela són unes polseres de colors fetes a mà per infants ingressats a la planta d'oncohematologia de l'Hospital Sant Joan de Déu. El que va començar com un entreteniment a principis de l'any 2013, ha acabat essent un producte solidari que dóna color i llum a milers de canells. Cartell-Candela

Un dels familiars integrant del Projecte "Polseres Candela" i pare d'un dels nens afectats, David Sánchez, ens dóna a conèixer amb profunditat un Projecte que actualment tiren endavant unes 40 famílies. El febrer del 2014, a l'Aleix, fill de David Sánchez, li van diagnosticar una tipologia de leucèmia. En començar el procés d'hospitalització, l'Aleix i la seva família van conèixer la Candela, una petita víctima del càncer que va explicar-los el projecte que just estaven començant. Tant l'Aleix com la seva familia es van unir ràpidament al projecte Candela i van rebre suport per part de diferents organismes de la seva ciutat, Mollet del Vallès, on les polseres han estat tot un èxit tant en vendes com en col·laboració.

Sortosament, l'Aleix ha aconseguit sortir-se'n de l'enfermetat i actualment només ha de passar els controls mínims per a fer un bon seguiment. No obstant això, la família, amb molts amics amb fills que malhauradament no han aconseguit superar l'enfermetat, vol seguir formant part d'aquesta lluita. "Crec que és un deute moral que tenim pel bon tracte que hem tingut tant per part de l'Hospital de Sant Joan de Déu, com per les famílies que encara avui pateixen aquests casos amb els seus fills", comenta Sánchez.

 

Entrevista a David Sánchez

Quan comença la història de Polseres Candela, quin és el vertader origen d'aquestes polseres?

L'Associació del Projecte Polseres Candela s'inicia a l'Hospital Sant Joan de Déu amb una nena que es diu Candela, a la qual li van ensenyar a fer aquest tipus de polsera i ella mateixa és qui ensenya a d'altres amiguetes de l'Hospital a fer-les. Aquestes amigues, procedents de Benicarló, van proposar fer paradetes a la mateixa ciutat valenciana i van decidir que els diners que aconseguissin serien donats a Sant Joan de Déú per a la recerca sobre el càncer infantil. noies-Candela

Per altra banda, la Candela, des de l'hospital i amb altres amics amb qui feia el seu dia a dia, va anant explicant el projecte i ensenyant a fer les fabuloses polseres. De manera que, poc a poc, d'altres nens i famílies senceres es van anar afegint i la iniciativa es va anar extenent per tot l'hospital. 

Quina va ser la motivació que va portar la Candela a començar a fer aquestes polseres?

La motivació va ser, especialment, les hores que la Candela passava a l'hospital. La Candela va ingressar al voltants del maig de 2013, i les hores tancada en una habitació sense poder sortir ni poder fer altres activitats a l'aire lliure com qualsevol nen o nena de la seva edat, van fer que la petita aprengués a fer les polseres gràcies a una voluntària de l'hospital que, amb molt bona fe, li'n va ensenyar la tècnica.

Com van arribar a extendre's les "Polseres Candela" entre molts dels nens de l'Hospital Sant Joan de Déu?

La Candela, tot i haver començat amb dues de les seves amigues de Benicarló, poc a poc, va anar explicant el projecte a tots els nens que anaven arribant a la planta d'Oncologia de Sant Joan de Déu. Com a efecte cadena, tots els nens aprenien molt ràpidament a fer les polseres i, així, començaven a col·laborar amb el projecte.

En quin moment s'arriba a plantejar la creació de polseres com a projecte de lluita contra l'enfermetat del càncer?

De fet, va ser des d'un bon principi, i va sorgir d'una manera molt espontània. Al grup som unes 40 famílies i, tot i no estar formats com a "associació", cada família va organitzant els seus esdeveniments per a recaptar els diners i ens anem organitzant d'una manera tant senzilla a través del Whatsappnois-candela

A més a més, no tenim un portaveu o líder del projecte en si, sinó que, cadascuna de les famílies té la seva zona segons el seu lloc de residència i intenta extendre's al màxim possible.

Com va sorgir la idea per a dur a terme una jornada esportiva d'handbol i de lluita per l'enfermetat com la que es realitzarà el proper diumenge a La Roca?

Jo he estat entrenador del BM La Roca i sempre he estat vinculat a l'handbol. Fa un temps, se'm va ocorrer la possibilitat de muntar un partit solidari juntament amb el BM Granollers. Gràcies als vincles amb el BM La Roca, això ha estat possible i veurà la llum el proper diumenge. A banda d'aquests partits solidaris, també hem arribat a organitzar una cursa i un torneig de pàdel, fins al moment. En tot cas, amb l'esport de l'handbol, aquesta serà la primera edició.

Quina és la recaptació que heu pogut obtenir fins al moment gràcies a les Polseres Candela?

Durant l'any 2014, vam arribar a recaptar més de 300.000 €. L'any 2015, aproximadament el mateix, o una mica més. Esperem que el 2016 sigui encara millor. Nosaltres no tenim un objectiu final: mentre hi hagi gent que vulgui seguir col·laborant amb la compra de les nostres polseres els donatius per a la investigació estaran vius. El que tenim clar és que tots volem seguir lluitant per a ajudar en l'avenç de l'investigació del Càncer Infantil.

Què diries a la gent perque participi a la jornada del proper diumenge?

Sobretot, la necessitat de ser solidari i la importància de la investigació pel càncer infantil. El càncer infantil està una mica oblidat a nivell econòmic i el 70 % del pressupost del laboratori de Sant Joan de Déu es nodreix d'activitats com les que proposem nosatres. Si no es fessin, no es podria avançar en investigació.

 

El proper diumenge dia 10 a partir de les 17:00 hores, no et perdis tota una tarda de partits solidaris que unirà el BM La Roca i el BM Granollers en una festa de l'handbol amb l'objectiu de recaptar fons per a la Investigació del Càncer Infantil. L'entrada donatiu, obligatòria per a tothom que assisteixi o participi a l'acte serà de només 5 €, que contribuiran en la lluita contra aquesta enfermetat que malhauradament afecta a molts nens i a les seves famílies. Sigues un més i suma-t'hi.

Us hi esperem!

 

Meritxell Martin Reina

Equip de Comunicació del BM Granollers

Banner InferiorcatCAT